Motstånd – en entreprenörs fälla och tillgång

Lördag förmiddag, du vet vad du behöver göra men “orkar inte”

Du fyller kaffekoppen igen och sätter dig med laptopen i soffan, fötterna på vardagsrums bordet igen.

Artikeln du ska skriva är nästan klar och textmarkaren blinkar otåligt mot dig, krävande en slagkraftig sammanfattning och insiktsfull avslutning.

Men det går inte, istället loggar du in i ditt e-postprogram och kollar senaste öppningsfrekvensen, du re-freshar besöksstatistiken på din hemsida.

Du gör något med ditt företag men det du gör, gör ingen skillnad.

Varför detta motstånd?

Jag läste The War of Art för inte så länge sedan och den ger ett par intressanta insikter. Bland annat att detta motstånd är en del av en kreativ människas natur. Att känna motstånd mot de saker som de egentligen vet är exakt vad de behöver göra. Det är därför det finns fler nästan klara böcker än klara, nästan klara målningar än färdiga konstverk.

Och försök inte räkna antalet artiklar som aldrig blivit publicerade.

Det är väl kanske ingen idé att kämpa emot sin natur men om du är medveten om dina beteenden så tror jag att du kan ta dig längre. Var medveten om ditt eget motstånd och se det som ett tecken på att det är precis åt det hållet du ska gå.

Det må vara enkelt att se om det är en artikel som ska färdigställas, det är klart att målet med den är att den ska bli klar och publiceras men när det gäller andra saker som inte har ett tydligt mål och utfall. Det kan vara svårare att se att du ska gå emot det motståndet och ta dig ut på andra sidan.

Vi vill alla skapa företag som vi älskar, göra det vi älskar och utvecklas som människor. Skapa ett företag där du gör det du vill göra kan däremot vara en fälla. Det kan göra dig bekväm och hålla dig ifrån att utmana dina egna gränser. Visst, du kan vara driven och ta dig an nya projekt för att komma vidare i livet men hur är det med de saker du inte vill? Kan det vara så att det döljer sig ett motstånd där som du egentligen ska ta dig igenom?

Fear is excitement without the breath” –  Guy Hendricks

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *