Om att samarbeta med andra småföretagare

Jag tror oerhört mycket på samarbeten företagare emellan. Det har jag gjort sedan jag startade mitt företag. Min oro då var att jag inte hade något att bidra med, jag hade ju varken kunder, besökare eller knappt några följare.

Jag jobbade mig fram och började ju få en liten skara kunder och följare så jag började ta kontakt med andra småföretagare för att se om vi kunde hjälpa varandra! Det var mest i form av att hjälpa varandra med kommentarer och gilla på sociala medier. Jag har sedan länge lämnat den typen av samarbeten eftersom det mer tog tid av mig än något annat.
Andra typer av samarbeten var tävlingar av olika slag. Oftast valde jag ut företagare som hade färre följare än mig så att de skulle känna att jag verkligen gav dem något mer än de gav mig. Det var ändå förvänansvärt svårt att hitta människor att samarbeta med och jag frågar mig varför?
Jag är helt övertygad om att samarbeten mellan större företag eller varumärken äger rum för att kunna växa tillsammans men det verkar oerhört svårt att hitta likasinnade när man är liten.
Är det en misstänksamhet mot att bli lurad av någon man inte känner?
Tror man inte att det kommer att ge effekt, att man bara vill samarbeta med någon som är stor för att annars är det ingen idé?
Vad tror du?
Idag har jag flera mindre samarbeten som jag tycker så mycket om! Det handlar inte alls om att vi skickar gratisprodukter mellan varandra utan jag beställer en vacker kaffekopp från en keramiker och dricker kaffe ur den samtidigt som jag blir fotograferad. Det är inte svårare än så att visa upp ett annat fint litet företag. Vad jag får igengäld? Den fina keramikern delar den eller en annan bild av mig, i mina smycken när jag håller i hennes kopp.
Alla människor är små influencers och som egen företagare är det många som rent naturligt är nyfikna på oss, så när vi har den där kaffepausen; den där  vackra koppen, var kan den komma ifrån?
Det handlar inte om gratisprodukter, det handlar inte om att lura någon, det handlar inte om att vi vill bli influencers i sociala medier. Det handlar om att vi vill hjälpa varandra att nå ut och samtidigt samarbeta med andra som tänker som vi! Som kämpar som vi och som älskar det vi gör, precis som vi!
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *